Liigu edasi põhisisu juurde
Sisukaart

TAI ja MasterChef Ivari Vokk pakuvad inspiratsiooni, kuidas muuta lemmiktoidud tervislikumaks

Kampaania

Tervise Arengu Instituut (TAI) palus Eesti inimestel teada anda oma lemmiktoit − vastuseid kogunes ligi 3000. Veebiküsitluse tulemuste põhjal koostas harrastuskokk ja MasterChef 2023 võitja Ivari Vokk näitliku nädalamenüü, mis ühendab eestlaste maitse-eelistused ja tasakaalustatud toitumise põhimõtted.

Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine on tervise oluline alustala. TAI uuringud näitavad, et paraku söövad Eesti inimesed köögivilju poole vähem kui see on soovituslik. Piisava köögi- ja puuviljade söömisega on võimalik vähendada südame-veresoonkonnahaiguste ning vähiriski. Samuti aitavad köögi- ja puuviljad kontrollida kehakaalu, mis on omakorda paljude haiguste riskiteguriks.

TAI toitumise valdkonna juht Janne Lauk sõnas, et sageli valitseb eelarvamus, et köögiviljadega roog ei ole maitsev. „Soovime näidata, kuidas saab tasakaalustatult toituda, maitses mööndusi tegemata. Selleks küsisime Eesti inimestelt, millised toidud on neile kõige rohkem meelt mööda ning pakume välja võimalusi, kuidas oma lemmikroogi valmistada tervislikumal viisil. Igaüks võidab sellest, kui oma lemmikroogadesse rohkem köögivilju lisada,“ jätkas Lauk. 

Oma lemmikroast andis 2025. aasta alguses lõppenud veebiküsitluses teada ligikaudu 3000 inimest. Tulemused kinnitasid, et Eesti inimeste toidulaual on olulisel kohal kartuli- ja lihatoidud. Lemmikroog kartulist on kartulipuder ja seda igas vanuserühmas. Liharoogadest osutusid populaarseks hakkliharoad,  enim toodi välja hakklihakastet. Väga armastatud on ka supid, millest enim mainiti kanasuppi. Köögiviljadest meeldib eestlastele kõige rohkem kapsas.

Küsitlus näitas sedagi, et Eesti inimestele maitseb kala. Kala suhtes ei ole kindlat eelistust välja kujunenud, korduvalt nimetati lõhet, forelli, siiga, lesta, räime ja heeringat, aga ka üldistatult lihtsalt kala. Noorte lemmikutena mainiti sageli pastat ja makaronitoite.

„Meie eesmärk ei olnud koostada täpset lemmikroogade pingerida, vaid kasutada populaarseid toite eeskujuna, kuidas pakkuda tuttavaid maitseid tervislikumas võtmes. Nii sündis koostöös Ivari Vokiga nädalamenüü, mis järgib tasakaalustatud toitumise põhimõtteid. Arvesse võeti näiteks taldrikureeglit, mille kohaselt võiksid lõuna- ja õhtusöökidel pool taldrikust moodustada köögiviljad,“ ütles Lauk.

Telesaate MasterChef 2023. aasta võitja Ivari Vokk lähtus enda sõnul soovitusliku nädalamenüü koostamisel eelkõige mitmekesisusest. „Valisime koos TAI-ga eestlaste lemmiktoitudest igaks päevaks võimalikult erineva roa. Suppi ja ühepajatoitu valmistatakse tavaliselt suuremas koguses − seega jagub näidismenüüst 4-liikmelise pere korral umbes seitsme päeva lõuna- või õhtusöögiks. Loodan, et selline lähenemine innustab inimesi oma lemmiktoite katsetama uues võtmes ja pakub toiduelamuse, mis on korraga nii tervislik kui ka maitsev,“ lisas Ivari Vokk.

TAI ja Ivari Voki nädalamenüü „Eestlaste lemmiktoidud taldrikureegli võtmes“ on saadaval veebilehel Lemmiktoit | Tervisliku toitumise informatsioon. Menüüs on toodud hakklihakaste, kana-köögiviljasupp, kalakotletid, tomatipasta ja ühepajatoit. Videoklippides jagab Ivari Vokk näpunäiteid kokkamiseks, lisatud on roogade retseptid.