Skip to content
Sotsiaaltöö

Mis ja milleks on vaimse tervise nõustamine?

Uudis

Sotsiaalkindlustustusameti ohvriabi ja ennetusteenuste osakond koostöös vabatahtlikega pakub võimalust saada abi vaimse tervise nõustajalt. Vaimse tervise tugiliin on nüüd avatud. Helista numbril 660 4500 ja ära jää oma murega üksi!

Kersti Kinks
vaimse tervise nõustaja
ohvriabi ja ennetusteenuste osakond, sotsiaalkindlustusamet

Vaimse tervise nõustamist iseloomustab ehk kõige rohkem tuntud vanasõna „Kaks pead on ikka kaks pead”. Vahel ei piisa ühest peast, et raskusi selja taha jätta. Enamik meist jõuab oma elus olukorda, millest väljapääs tundub ääretult keeruline või koguni võimatu. On see ülekoormus, pere- või suhteprobleemid, lähedase kaotus või ka näiteks piirangutest põhjustatud teadmatus ja üksildustunne – elu pole alati lihtne ega sirgelt kulgev. Sageli kaasneb muretundega ka suur ärevus, unetus või muud ebameeldivad kehalised aistingud, mis väljenduvad püsivas kehvas enesetundes. Lisandub mure tervise pärast. Kaob rõõm ja tekib tunne, et me ei saa igapäevatoimingutega hakkama. Oma negatiivseid mõtteid keerutades võime end päris sügavasse auku mõelda. Kuid august on võimalik välja saada!

Mitte keegi meist pole sündinud oskusega saada kõigi muredega üksi hakkama. Peame endale meelde tuletama, et me pole tegelikult üksi. Vaimse tervise vabatahtlikud nõustajad on valmis kuulama ja toetama kõiki abivajajaid igasuguse mure korral. Päris kindlasti ei tee abi küsimine ühtki olukorda hullemaks. Hoopis paremaks võib teha!

NÕUSTAJA ABIGA SAAB:

  • võtta aega oma murede arutamiseks neutraalselt ja hinnanguvabalt – nõustaja ei anna hinnangut sinu elule ja valikutele;
  • uurida oma mõtteid ja emotsioone ning nende võimalikke põhjuseid. Oma peas keerlevaid mõtteid ümber sõnastada ja mõne teise nurga alt vaadelda;
  • meenutada oma toimetulekuoskusi ja harjutada juurde uusi. Kui meil pole tervislikke toimetulekuoskusi raskete aegade läbimiseks, võib juhtuda, et pöördume ebatervislike lahenduste poole, mis kokkuvõttes võivad probleeme juurde tekitada. Küll on aga igaühel meist oma positiivsed nipid, mis on toimetulekut varem toetanud. Ja kindlasti on nõustajalgi mõni uus nipp varuks, mida juurde õppida;
  • selgitada välja parim võimalik viis, kuidas oma probleemiga edasi minna. Nõustaja aitab välja selgitada, kas inimene vajab mõne erialaspetsialisti sekkumist ning koos leitakse võimalused sinna pöördumiseks.

Vaimse tervise nõustamine toimib samal põhimõttel nagu perearsti nõuandetelefon – iga murega ei olegi vaja kohe spetsialisti juurde pöörduda, vaid abi võib saada juba päris esimese kontakti kaudu. Kõik meie nõustajad, psühholoogid ja terapeudid on koolitatud probleeme laiemalt nägema ja oskavad suunata sind vajaliku spetsialisti juurde. Kusagilt tuleb aga algus teha!

Nõustaja ei ütle, mida oma eluga tegema pead – oma elu ekspert oled ikka ise. Küll aga võib ta aidata sul saada oluliselt paremaks eksperdiks!


Pöördu vaimse tervise nõustamisele siin

Helista nõustamisliinile 660 4500 või suhtle nõustajaga chati kaudu. Loe lähemalt nõustamise kohta siit

Tutvu ka vaimse tervise toetamise tugipaketiga, mis asub siin