Tegevused

Tagasi

08. DETSEMBER 2015

Toitumine

Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringust ilmneb, et jätkuvalt on tõsiseks probleemiks täiskasvanute ülemäärane kehakaal.

Ülekaalus (kaaluindeks 25–29,9) oli 2012. aastal 36% meestest ja 26% naistest. Rasvunuid (kaaluindeks 30 või rohkem) oli nii meeste kui naiste seas 19%. See näitaja on pidevalt kasvanud alates 1994. aastast ning meeste seas kiiremini. Ligi veerand täiskasvanutest sooviks saada toitumisspetsialisti nõuannet enda kaalu alandamiseks.

Kooliõpilaste tervisekäitumise uuring ja kooliõdede kogutud andmed näitavad ülekaalulisuse kasvu ka õpilaste seas.

Soovituslikust päevasest kogusest vähem söövad puuvilju ja marju pea pooled täiskasvanutest (49%) ja nende osa kasvab pidevalt. Eriti halb on olukord köögiviljade osas, mida sööb soovitatavast päevasest kogusest vähem lausa kolm neljandikku täiskasvanutest (72%). Puu- ja köögivilju peaks päevas sööma vähemalt viis portsjonit ehk 500 grammi, millest kolm võiksid olla köögivilja- ja kaks puuviljaportsjonid. Kala mittesööjate osa on aga aasta-aastalt vähenenud. 

Südame-veresoonkonnahaigused on Eestis surma põhjuseks number üks, väga kõrge on ka haigestumine vähkkasvajatesse. Hinnanguliselt on toitumistegurite osakaal nii südame-veresoonkonnahaiguste kui pahaloomuliste kasvajate väljakujunemisel kuni 30%.

Normaalne kehakaal, vähem rasvaseid ja soolaseid toite, rohkem puu- ja köögivilju, kala ja täisteratooteid on peamised toitumisega seotud tegurid, mis aitavad võidelda südame-veresoonkonnahaiguste ja osade vähkkasvajate vormide vastu.

Meie tegevused toitumise vallas on suunatud ennekõike ennetustegevustele:

Meie tegevused on suunatud nii tööealisele elanikkonnale kui ka lastele ja eakatele. Erinevatest spetsialistidest on tegevustesse kaasatud perearstid ja -õed, lasteaedade ja koolide toitlustajad, lasteaiaõpetajad, inimeseõpetuse õpetajad, noorsootöötajad ning erinevad toidutootjad.

Meie koostööpartnerid

  • Eesti Toiduliit
  • Haridus- ja teadusministeerium
  • Põllumajandusministeerium
  • Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituut
  • Tartu Ülikool ja Tartu Ülikooli Kliinikum
  • Terviseamet
  • Veterinaar- ja Toiduamet
  • EuroFir
  • The European Food Safety Authority (EFSA)
  • UNU/SCN Network for Capacity development in Nutrition in Central and Eastern Europe (NCDN CEE)
  • Maailma Terviseorganisatsioon (WHO)

Lisainfo

  • Tegevused

    Tegevused

    Tegevused toitumise vallas on suunatud ennekõike ennetustegevustele.  Toitumissoovituste koostamine ja v&...

  • Poliitikad

    Poliitikad

    Toitumise valdkonna tegevused ja eesmärgid on kokku lepitud Rahvastiku Tervise Arengukava 2009–2020 valdkonna „Tervislik...